Vin, Vin och mera Vin!

Förra veckan var det dags för vinprovning med ett gäng intresserade och törstiga gäster. Vi blev mottagna av Herman på Hotel Castor som var uppklädd i kavaj och var 100% redo att lära oss en massa om olika lokala viner från Valle da Aosta. Han bjöd in oss till ett litet avsides rum där vi fick vara själva och där 6 olika viner och lokala delikatesser var uppdukade.

Vi startade kvällen med ett glas mousserande som vi fick undersöka färg och konsistens på för att sedan smaka av. Herman berättade omsorgsfullt om vin efter vin medan en powerpoint rullade i bakgrunden. Vi fick helt enkelt uppleva vinsmakningen med mer än bara smaken, utan också Hermans inspirerande ord, näsans doftupplevelser, informativ text i bakgrunden för att engagera de flesta sinnen.

Vinprovning i Champoluc

Nästa glas bjöd på ett uppfriskande vitt vin som följdes av ett mer fylligt vin som fick reta smaklökarna. Precis som en klassisk vinprovning så startade vi upplevelsen med lätta viner för att långsamt ta sig an mer avancerade och fylliga viner. Sedan kom nog de allra flestas favoritvin som var ett rött fruktigt vin med en liten sötma, som sagt gick hem hos de flesta. Vinet varvades med olika lokala skinkor och ostar som man fick smaska på medan nya färger och dofter undersöktes.

Vi hade också några frågfulla gäster som vågade sig på att utmana Hermans kunskaper, och svarade gjorde han och mer därtill. Ett nytt vin vankades och denna gång en annan favorit för många, som bjöd på ett mer fylligt och balanserat rött vin.

Vinprovning i Champoluc

Tricket med livets saft är ofta att kunna kombinera mat till ett passande vin och som för många sommelier är det mest spännande och utmanande. Vin ändrar karaktär så fort man ändrar förutsättningarna i munnen, det vill säga så fort man stoppar i sig en bit ost eller en grissini. Herman berättade att viner ofta utvecklas utifrån matkulturen som finns i just det området. Detta ligger i grund för att just vinet och maten ska passa ihop utifrån hur förutsättningarna ser ut med jordbruk och vilka lokala rätter som området bjuder på. Det är just därför man ska prova de lokala vinerna till de lokala rätterna.

Det sista vinet var nu drucket och då fick man återigen pröva sin favorit till mångas glädje. Vi tackade för oss och en riktigt trevlig kväll med ny kunskap, en genomtänkt och väl utförd upplevelse och så klart glada miner, (men inte bara för att vi druckit vin).